De schrijver begint het verhaal met een flirt tussen David en Rowanda. David is een Joodse jongen die voor Marokkaan wordt aangezien. Rowanda is een donker meisje, het type waarop David valt. Dan volgt een opsomming van alle mogelijke vooroordelen die tussen diverse etnische groepen bestaan. Vuijsje spreekt over ‘de mensen die ze allochtonen noemen’. Voor Hollanders zijn die mensen allemaal hetzelfde, maar de mensen die in die groep vallen, willen weten wat je precies bent. Dit bevestigt de cliché’s, maar brengt er ook nuances in aan. Verscheidenheid in eenheid.
David, sterk gebaseerd op Vuijsje zelf, woont in Oud-Zuid en heeft het gymnasium afgerond. Zijn ouders en klasgenoten bewegen zich tussen wat zijn moeder noemt: ‘alleen maar nette mensen’. Hij heeft een vriendin op stand, Naomi, maar verlangt naar een donkere vrouw, bij voorkeur wulps en intellectueel. Zijn zoektocht neemt de lezer mee naar diverse plekken in de multiculturele samenleving, waar de meeste Hollanders nooit komen. Zo ontmoet hij Rowanda, die ongegeneerd geld en spullen van hem vraagt. Zij geeft hem immers ook iets, namelijk haar lijf. Ook raakt David verzeild op plekken waar dingen gebeuren die Hollanders schokkend vinden.
Zijn zoektocht brengt David uiteindelijk naar de VS met het idee dat daar intellectuele donkere vrouwen zullen zijn waar hij op valt. Dit blijkt een illusie, hij heeft een ideaalbeeld voor ogen waar geen enkele vrouw aan kan voldoen. Om zich na terugkomst weer veilig bij Naomi in zijn oude leventje te storten blijkt echter niet meer mogelijk. Vuijsje sluit af met weer een flirt van David met een volgende donkere schone.
Een goed beeld van een jongen die buiten de gangbare indelingen valt en niet voldoet aan de verwachtingen van zijn ouders en die van zijn afkomst. De multiculturele samenleving van binnenuit en hoe wat je lijkt te zijn bepaalt hoe je wordt benaderd. Een serieus onderwerp met de nodige humor benaderd. Kortom een goed en lekker leesboek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten