zondag 22 december 2013

Het Stockholm Octavo

‘Het Stockholm Octavo’ heb ik gewonnen en is een boek dat ik zelf niet snel zou kiezen. Toch was het wel een amusant verhaal. Het is een historische roman en het speelt in de 18e eeuw in Zweden. Een jonge vrijgezelle secretaire, Emil Larsson, is de hoofdpersoon. Hij maakt kennis met de uitbaatster van een goklokaal die hem naast het gewone kaarten inwijdt in het Octavo. Deze kaartlegging maakt van zijn leven een zoektocht naar onder anderen zijn metgezel, zijn leermeester en zijn sleutel, elk door een kaart vertegenwoordigd.

Ook leert hij een dame van stand kennen, madame de Uzanne, die het bezit en gebruik van waaiers tot een kunst verheft die van grote invloed kan zijn, zelfs op de loop van de geschiedenis! Toch mislukt haar eerste poging om de koning te doden en vallen er wel andere slachtoffers tijdens het testen van de dodelijke poeders door haar hulpje Johanna. Zij maakt het hoofd van Emil op hol, maar lijkt onbereikbaar.

Het verlies van een waaier van de Uzanne bij een kaartspel leidt tot een grimmig spel, waarbij de spelers elkaar niet kunnen vertrouwen en Emil een bepalende rol speelt. De uitbaatster van het goklokaal ontdekt dat niet alleen zijn Octavo, maar ook dat van Stockholm bepalend is voor de loop der dingen. Emil moet het Stockholm Octavo in kaart brengen. Uiteindelijk vindt de koning toch de dood. De spelers in het land moeten weer een nieuwe positie vinden nu de hertog de macht heeft overgenomen.

Een aanstekelijk verhaal dat blijft boeien, hoe fantastisch soms ook. De schrijfster is Amerikaans en heeft een aantal jaren in Zweden gewoond. ‘Het Stockholm Octavo’ is haar debuut dat in 2012 verscheen. Wie weet wat voor meeslepende verhalen nog volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten