zondag 23 maart 2014

Echt zien (1)

Moet de literatuur gered worden?
Bas Heijne vraagt zich af in hoeverre literatuur deze dagen nog maakt dat je leven erdoor verrijkt wordt en zelfs essentieel is. Hij wil dit idee graag bevestigd zien en denkt een medestander gevonden te hebben in Tim Parks, maar deze schrijver is van standpunt veranderd. In zijn nieuwe visie is literatuur nog wel interessant, maar niet langer van levensbelang. Ze hebben het in dit geval wel over échte literatuur, die de lezer prikkelt of uitdaagt en dus geen vermakelijke verhalen met een feel good einde. Door een lichamelijke ziekte waarvoor hij verlichting vond in het alternatieve circuit schat Parks het belang van de ratio een stuk lager in. Hij schreef voorheen vooral over de kloof tussen denken en zijn, maar het denken zelf werd nu aan het wankelen gebracht. En daarmee voor hem ook de waarde van literatuur. Toch gelooft Heijne nog in de noodzaak van fictie om onze eigen ervaringen vorm te geven en te doorgronden.

Aan de hand van de beroemde foto van Marilyn Monroe waarop ze ‘Ulysses’ leest van James Joyce, probeert hij het verband tussen hoge en lage cultuur te duiden. Het ‘domme blondje’ gaf eerlijk toe niet alles in het boek te snappen maar er wel genoegen in te scheppen het proberen te doorgronden. ‘She loved the sound of it’, zegt haar fotograaf. Literatuur om van te genieten en om iets van te leren. Maar gebeurt dit nog wel genoeg? Is het lezen niet overgeslagen naar de onwetende massa en heeft het boek zich hier niet aan aangepast? Couperus zei een eeuw geleden al dat de literatuur nu niet meer zou bestaan. Heijne komt tot de slotsom dat er echt nog wel échte romanschrijvers zijn. Ze doen er alleen niet meer toe. Waarschijnlijk  moet de literatuur telkens opnieuw haar bestaansrecht bewijzen, omdat de verhouding tussen kunst en samenleving voortdurend aan verandering onderhevig is.

Op een of andere manier is deze conclusie van Heijne toch niet echt bevredigend. Want impliceert deze niet dat er nog maar een kleine elite is die wezenlijke literatuur leest? En verdwijnt deze groep niet als de jongeren van nu ouder worden? Is de literatuur op sterven na dood? We zien nu al een massale hang naar een beperkt aantal boeken dat voornamelijk gericht is op vermaak, de bestsellers van het moment. Toch zijn de scheidslijnen tussen literatuur en bestsellers steeds moeilijker te trekken. Maar ergens bestaat toch het beeld dat literatuur een zekere meerwaarde heeft. Laten we hopen dat het publiek hiervoor in elk geval blijft bestaan en dat de terugkomst van de ‘ouderwetse’ boekhandels in de grote steden na de Polare-perikelen zal bijdragen aan de verspreiding van literatuur onder een breder publiek. Of is dit wishful thinking?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten