zondag 18 november 2012

Coco & Co

In 2011 verscheen van de hand van de Belg Claude Blondeel een kleine, mooie bundeling van portretten van beroemde vrouwen uit de twintigste eeuw. Hij noemde het ‘Coco & Co’, naar Chanel, en gaf het als ondertitel mee ‘Schone vrouwen’. Hierin schetst hij kort de levens van vrouwen van Alma Mahler tot Billie Holiday en van Ingrid Bergman tot Romy Schneider. Alle beschreven vrouwen zijn inmiddels overleden en slechts twee van hen hebben nog even in de 21e eeuw geleefd, namelijk Leni Riefenstahl en Nina Simone. Karl Meersman tekende voor de illustraties en heeft van elke vrouw een bijzonder portret gemaakt.

De schrijver vertelt de hoofdlijnen uit de levens van de vrouwen langs ijkpunten zoals geboorte, afkomst, ontwikkeling, liefdes en dood. Al snel blijkt dat tien pagina´s ontoereikend zijn voor deze levensverhalen. Toch weet Blondeel er telkens wel een smeuïg verhaal van te maken. Jammer is dat hij daarbij soms wat slordig is. Zo noemt hij Alma Mahler al bij deze naam nog voordat ze de componist Mahler ontmoet heeft en verwisselt hij een enkele keer jaartallen. Maar de dappere poging om tot deze ingedikte verhalen te komen is er niet  minder om.

Grote gemene deler tussen al deze vrouwen is wel hun strijd met de roem. Elk van hen heeft een zeker talent wat vaak met de nodige moeite naar buiten komt. Door de omstandigheden, allerlei verleidingen en door juist die mannen die het dichtst bij hen staan. Zo mag Alma van Mahler niet langer componeren en mag Zelda van Scott Fitzgerald niet de arena van zijn schrijverij betreden, terwijl hij zelf in zijn boeken uit haar brieven en dagboeken citeert. Het zijn stuk voor stuk interessante levensverhalen die doen verlangen naar meer. Dus op zoek naar meer biografieën!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten