zondag 17 maart 2013

De omweg

In ‘De omweg’ van Gerbrand Bakker word je mee geleid met de gangen van een Nederlandse vrouw die is gevlucht naar Wales. Ze heeft haar  man achtergelaten, haar ouders, haar minnaar, haar huis, kortom: een heel leven. Wat drijft deze vrouw, wat verklaart  het mysterie dat rond haar hangt? Een mysterie dat de schrijver dankbaar voedt door haar ondoorgrondelijke wegen te beschrijven.

Ze vindt een tijdelijk onderkomen in een boerderij in een gehucht waar algauw over  haar gepraat wordt. Maar ze wil vrij zijn, onafhankelijk. Dan trekt een jonge wandelaar bij haar in. Hij is net zo ongrijpbaar als zijzelf. Samen houden ze het leven op de boerderij draaiend. Als ze zich aan hem gaat hechten, wil ze van hem af. Maar hij heeft ook een eigen wil en blijft.

Dan dreigt ze het huis te moeten verlaten en haar man haar te komen opzoeken. En de jongen blijkt de lokale gemeenschap veel beter te kennen dan hij deed voorkomen. Deze benarde situatie lost ze op haar eigen wijze op.

Een verhaal wat de spanning erin houdt. Soms meer vragen oproept dan beantwoordt. Maar volkomen in lijn met de gedachtegang van de hoofdpersoon. Een prachtig boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten