zondag 18 december 2011

Eenvoudig gelukkig

Het idee dat je eigen geluk maakbaar is, is de laatste jaren nogal in zwang. Esoterische, maar ook reguliere boekhandels puilen uit van de zelfhulpboeken om je te helpen op het pad naar je geluk. Zelfs als leed je onevenredig veel treft, heb je nog steeds de keuze hoe je daarmee om gaat, is het idee. In deze manier van denken ga je bijvoorbeeld strijdbaar om met ziekte en laat je jezelf geen slachtoffer worden. Begin jaren ´90 is Karin Spaink hier al hevig tegen in verzet gekomen, omdat het vanuit deze opvatting lijkt alsof een zieke zelf schuld heeft aan zijn ziekte of aan het niet beter worden. Zij haalt fel uit tegen wat ze noemt ´de orenmaffia´ (alles zit tussen de oren).   

Toch valt uit een positieve benadering van geluk, of hoe om te gaan met problemen, een hoop te leren. Zeker als dit mooi en makkelijk gepresenteerd wordt. Dat gebeurt in het boek ´Eenvoudig gelukkig´ van Karin Bosveld (2009). Het is een zeer mooi vormgegeven boek, dat uitnodigt tot lezen. Het gaat uit van de principes van mindfulness; alles doen met aandacht. In elk hoofdstuk leer je iets van een bepaald thema, bijvoorbeeld: kiezen, loslaten of accepteren. In elk hoofdstuk staan toepasselijke oefeningen, tips en inspirerende uitspraken van diverse bekende en onbekende mensen.   

Waarmee je moet beginnen om je door een boek te laten coachen, is de tijd ervoor nemen. Elke dag een hoofdstukje van genoemd boek lezen is geen grote opgave. Om er werkelijk mee aan de slag te gaan, is het goed om ook de oefeningen te doen. Je zult je  verbazen over hoeveel je ´moet´  van jezelf en hoeveel ingesleten patronen je hebt. En hoeveel mogelijkheden er zijn om grote, maar ook kleine dingen in het leven anders aan te pakken, die een grote impact kunnen hebben op hoe je in het leven staat. Met de praktische oefeningen kun je jezelf aanleren om balans in je leven te vinden. Bijvoorbeeld tussen actief zijn en ontspannen en tussen alleen zijn of onder de mensen.

Een treffende uitspraak die in dit boek wordt aangehaald is: ´Niemand is zo ijverig bezig steeds weer nieuwe indrukken te vergaren, als hij die niet weet hoe hij de oude moet verwerken´ (Marie von Ebner). Dit boek inspireert en vraagt om gelezen, maar ook herlezen te worden. Het kan je helpen om wat rustiger in het leven te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten