zaterdag 12 juli 2014

Echte vrouwen reizen beter

De schrijfsters in deze bundel vertellen over hun reizen waarbij ze niet de makkelijkste weg kozen en zich duidelijk buiten hun comfort zone begaven. Als lezer reis je niet alleen mee naar verre oorden, maar vaak ook terug in de tijd. Hiermee komen de koetsen en dragers van toen weer in beeld. Maar ook de achttienjarige Tania maakt het zich in de huidige tijd niet makkelijk door in haar eentje de wereld rond te zeilen. Bij pech en ongemakken houdt ze het hoofd koel en beredeneert ze wat ze moet doen. Zo komt het telkens weer goed, al zit je ‘m als lezer vaak te knijpen. Zo ondervinden alle schrijfsters onderweg problemen die ze het hoofd moeten zien te bieden.

Deze reisbundel is begin deze eeuw uitgekomen. Er waren toen al meer titels met ‘Echte vrouwen’ verschenen. Hiermee werden opmerkelijke vrouwen eens extra in beeld gebracht. Zo koken, beminnen en denken ze anders, volgens de titels in deze reeks. Je kunt je afvragen wat een ‘echte vrouw’ is en of ‘gewone’ vrouwen dan minder zijn, of dat deze vrouwen misschien beter zijn dan mannen, maar ik denk dat de bundels vooral ter inspiratie bedoeld zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in de mensen om zich heen, die wellicht wat verder reiken dan gebruikelijk. Ook nu nog, zoveel jaren later, moeten vrouwen zich volop bewijzen in de literatuur, dus vind ik dit een sympathieke poging hen juist eens extra aan het woord te laten.

De vrouwen in de bundel reisden in de negentiende en twintigste eeuw. Onder hen vrouwen die vooral reiziger waren, maar ook enkele grote literaire namen zoals George Sand en Anaïs Nin. De laatste wilde altijd nieuwe situaties verkennen en haar dromen zoveel  mogelijk werkelijkheid laten worden. George Sand was een eigenzinnig persoon die een verhouding had met de jongere Chopin en interessant vertelt over haar verblijf op Mallorca. Maar ook de verhalen van de minder bekende schrijfsters zijn de moeite van het lezen waard!      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten