zondag 14 februari 2016

Vita, Het leven van Vita Sackville-West

Afgelopen herfst heeft mijn schrijfdocent me met enige moeite haar exemplaar van de biografie van Vita Sackville-West gegeven. Ze zag hoe graag ik het wilde lezen en wist dat ze het zelf nooit meer zou herlezen. Het is de Nederandse vertaling uit 1994. Oorspronkelijk verscheen het al in 1983. Eén van de twee zoons van Vita heeft Victoria Glendinning destijds gevraagd om de biografie van zijn moeder te schrijven. Dat is een lijvig boek geworden over een markante schrijfster in een voorbije tijd.

De biografe had een veelheid aan materiaal ter beschikking. Brieven, dagboeken, romans, essays. En niet alleen van Vita zelf, maar ook van Harold, haar man, haar moeder en Virginia Woolf. Dit maakt dat het echt een portret is geworden van een leven dat het voorlaatste fin de siècle begon en duurde tot begin jaren zestig in de vorige eeuw.

We lezen over een vrouw die onder andere bekend is vanwege het feit dat ze model heeft gestaan voor ‘Orlando’ van Virginia Woolf. In die roman komt een personage voor dat door de eeuwen heen eerst man is en later vrouw wordt. Het androgyne wezen van Vita heeft Woolf hiertoe geïnspireerd. Vita is altijd verbolgen geweest dat ze het landhuis van haar ouders niet geërfd had omdat ze geen man was.

Haar liefdesleven is heel bijzonder. Ze trouwt met Harold, die homoseksueel is, en heeft zelf innige relaties met vrouwen. Ook met Viginia Woolf is zij sterk verbonden. Hoe geëmancipeerd en vooruitstrevend beide vrouwen ook waren, soms was ik verbaasd over de toch nog conventionele  opvattingen van Vita. Toen een van haar zoons op mannen bleek te vallen zei ze dat hij beter een vrouw kon trouwen voor de vorm. Over hun eigen verstandshuwelijk zijn Vita en haar man nooit echt open geweest tegenover hun kinderen. 

Qua vorm doet de biografe niks spannends, het is gewoon een  chronologisch verhaal van Vita’s leven geworden, met al haar bezigheden contacten en onhebbelijkheden. Een vrouw die de neiging had boven haar stand te leven en ook minder elitair was dan Virginia Woolf maar zich daar niets van aantrok. Wel een verhaal over een vrouw die haar tijd vooruit was en een bijzonder mens. Dat persoonlijke verhaal en het beeld van een vervlogen tijd maakt deze biografie een boek waarin het prettig vertoeven is.      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten