zondag 29 januari 2017

God sta het kind bij

Een blanke vrouw krijgt een donkere dochter met alle ongemakkelijke situaties die dat met zich meebrengt. Vooral de moeder heeft er moeite mee. Zij kan haar dochter geen onvoorwaardelijke liefde bieden. De dochter, die zich Bride noemt, ziet kans een succesvol leven op te bouwen. Ze heeft een eigen goedlopende zaak en kleedt zich op deskundig advies altijd in het wit. Dit zou maken dat haar flamboyante verschijning haar huidskleur overstemt. Als kind heeft ze een docent in ernstige moeilijkheden gebracht, alleen maar om de liefde van haar moeder te winnen. Nu heeft haar man haar verlaten en lijkt alles mis te gaan.

Toni Morrison schrijft op zo’n manier dat het makkelijk leest. Nu eens vanuit het perspectief van de moeder, dan weer vanuit dat van de dochter of een ander personage. Het lijkt een eenvoudig verhaal maar er staat meer dan er staat. Bride gaat op zoek naar haar man die haar verlaten heeft. Na een auto-ongeluk vangt een zelfvoorzienend en onthecht stel haar op. Zij blijken een meisje in huis te hebben dat ook een traumatische jeugd heeft gehad. Noodgedwongen neemt Bride tijdelijk afstand van haar gangbare luxe en onafhankelijke leven. Vervolgens strandt ze bij een bekende van haar man. De vrouw heeft vele mannen gehad maar woont nu alleen tussen hun foto’s in een ge├»mproviseerd huis. Bride’s man blijkt ook zo zijn door het verleden ingegeven redenen te hebben gehad om haar te verlaten.

Een gemankeerde jeugd vormt voor de meeste personages het hoofdthema. Van daaruit handelen ze in hun verdere leven, wat hen verder kan brengen maar ook opbreken. ‘God sta het kind bij’ is een verzuchting die Bride’s moeder slaakt en die op alle gewezen en toekomstige kinderen uit  het verhaal van toepassing lijkt. Bride en haar man vinden elkaar weer in eerlijkheid maar het is zeker niet gezegd dat zij happy ever after verdergaan met hun leven. Een boek dat tot nadenken stemt over hoe je leven loopt, hoe je verleden je heden bepaalt en hoe eerlijk je daarover bent tegenover de mensen om je heen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten