donderdag 23 augustus 2012

Het boekenweekgeschenk

Onlangs verscheen een curieus nieuw boekje (2012) met de titel ‘Het Boekenweekgeschenk’ met een overeenkomstig formaat. Geschreven door ene Kary Kepla, wat klinkt als een pseudoniem, wat inderdaad met nadruk wordt vermeld op de achterkant. ‘Haar identiteit wil ze geheim houden.’ Misschien is het wel een man. Het verhaal geeft de indruk geschreven te zijn door een miskend talent dat zich wil profileren. Maar misschien heb ik het mis.

Een freelance journaliste krijgt voor de verandering eens een leuke klus voor het blad De BN’er. Ze mag de grote schrijver Berry Goedeman interviewen, die bezig is met het schrijven van het Boekenweekgeschenk. Ondanks de hoge verwachtingen, krijgt hij geen letter op papier. Als de journaliste hier lucht van krijgt, werkt ze zich binnen in zijn leven en zijn kringetje, om zichzelf uiteindelijk op een hoger plan te kunnen tillen. 

Met de nodige jeu en zichtbaar schrijfplezier wordt de gang van de journaliste beschreven. Van het boekenbal tot zijn muze, de journaliste is erbij. Goedeman zelf blijft zich gedragen als een god onder de schrijvers, ondanks zijn writersblock. Wie is toch deze man? Zijn grote neus en arrogantie wijzen in de richting van Harry Mulisch en zijn seksuele driften doen denken aan Jan Wolkers. Maar wellicht is hij een mix van grote namen, die het literaire establishment vertegenwoordigt, waar de journaliste (en misschien ook de schrijfster) tegenop bokst.   


De tekst rammelt hier en daar een beetje, maar dat doet aan het amusante verhaal niets af. Grappig detail is dat het is uitgegeven door mijnbestseller.nl. In het verhaal krijgt de carrière van de journaliste uiteindelijk een enorme boost, iets waar Kary Kepla waarschijnlijk zelf ook op aast. Ze sluit af met een vermakelijk spelletje tussen feit en fictie. Leuk boekje!    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten