zaterdag 12 november 2016

De geniale vriendin

De naam Elena Ferrante hangt al een tijdlang in de lucht en toen ik van twee vriendinnen positieve geluiden over ‘De geniale vriendin’ hoorde besloot ik dit boek te gaan lezen. Het is het eerste deel van haar Napolitaanse romans. Deze is in 2013 al in het Nederlands vertaald. Ferrante of de echte schrijver die er achter deze naam schuilgaat, is nu wereldwijd een grote naam. De vrouw die er mogelijk achter zit heeft ontkend en aangegeven dat ze al haar creativiteit in het koken stopt. Het doet er ook niet toe. Het is een pakkend verhaal dat duidelijk is geschreven door iemand die het Napolitaanse milieu waarin de twee hoofdpersonen zich bevinden van dichtbij kent.

De schrijfster brengt twee vriendinnen in beeld in een arme buurt in het Napels van de jaren vijftig. Hun ouders zijn harde werkers en willen het liefst dat de kinderen zo gauw mogelijk meehelpen in de zaak of het huishouden. Maar wat als Elena en haar vriendin Lila erg slim blijken te zijn? Krijgen zij de kans om hun talenten te ontplooien?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik in het begin van het verhaal steeds moest denken aan de kwalificatie uit de Volkskrant, dat het om ‘vakantielectuur’ zou gaan. Deze leek aanvankelijk bevestigd te worden. Telkens dacht ik: wanneer komt het nou? Gaandeweg blijkt echter dat het eenvoudige dagelijks leven van de vriendinnen diepere achtergronden met zich meedraagt. Hoe de mannen altijd stoer moeten zijn, hoe de kinderen doorgaans van school af gaan zodra dat kan, hoe de diverse families met elkaar wedijveren en geweld tot de normale praktijk behoort. Hoe geld liefde lijkt te kunnen kopen.

De band tussen de twee vriendinnen is er een van nauwe verbondenheid tot tijdelijke afstand, maar altijd komen ze weer bij elkaar terug. Uiteindelijk biedt de toekomst Elena een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen, zij realiseert zich dat ze haar wijk ontgroeid is, terwijl Lila zich stort op een huwelijk met een welgestelde middenstander en alle aanzien en jaloezie die dat met zich meebrengt. Het mooie is dat de titel op beide vriendinnen kan slaan. De ene geniaal door geboorte, de ander door het onderwijs dat ze kreeg. Het verhaal sleept je mee in hun beider levens en maakt nieuwsgierig naar het vervolg. Het is een verhaal dat graag verteld wil worden en dat maakt het zeer lezenswaardig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten