zaterdag 19 november 2016

Go East

Stine Jensen, gepromoveerd filosoof, treedt buiten haar gebaande paden en gaat een yoga-opleiding volgen. Om hiertoe te komen was een crisis in haar leven nodig. Ze zat middenin een scheiding en haar lijf protesteerde. Hoe makkelijk was het om je online aan te melden en hoe verbaasd was ze dat ze mocht komen. Want zij had natuurlijk het nodige kritische vermogen dat mogelijk een geestelijke bevrijding in de weg zou zitten. Maar ze gaat de uitdaging aan en vertelt op de haar bekende nuchtere manier over haar zoektocht naar rust in lijf en leden.

Het is mooi om juist van een zo rationeel ingesteld persoon het verhaal naar een meer spiritueel leven te volgen. Ze merkt als ze meer aan yoga doet dat het haar afleidt van haar dagelijkse zorgen. Ze ontdekt dat de rationele en spirituele wereld waarin ze verkeert elkaar niet in de weg zitten. Ook komt ze erachter dat spiritualiteit en religie niet per se samen hoeven te gaan.

De nuchterheid en de soms recalcitrante houding van de filosoof maken het verhaal goed leesbaar en de verandering van richting in haar leven invoelbaar. Ook al komen we over haar scheiding niet veel te weten, het is wel duidelijk dat de yoga-opleiding maakt dat ze beter in haar vel zit. En dat was haar doel: een gelukkiger leven voor haarzelf en haar dochter.

Ze beschrijft de verandering in haar eetpatroon als een volkomen natuurlijke stap. Geen vlees, geen suiker en geen cafe├»ne. Niet zozeer omdat het niet mag, maar omdat ze merkt dat het haar goed doet. Het is een verademing om deze spirituele zoektocht te lezen die doorleefd is, maar niet in fanatisme vervalt. Jensen vertelt haar verhaal zonder dat ze gelijk een bekeringsdrift heeft. Ook al is Drenthe waar de opleiding plaatsvond niet zo ver weg, het verhaal geeft wel een beeld van wat een oostelijke benadering kan brengen!   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten