maandag 26 december 2016

Post voor Rus Ordelman

Wat een rare titel en wat een rare naam. Dat denkt ook hoofdpersoon Rus zelf die zijn achternaam cadeau krijgt bij zijn identiteitspapieren. Hij is een eenling zonder familie en vrienden en woont in een illegaal zelfgebouwd huis. Van zijn vader heeft hij alleen nog een ouderwetse Russische bontjas die lijkt te bevestigen dat hij Russische roots heeft. Van zijn moeder die met de noorderzon vetrokken is heeft hij een pinpas gehad waarvan hij dagelijks wat geld pint om naar de Starbucks te gaan. Hij heeft een leeg maar vrij en vertrouwd leven.

Op zeker moment wordt zijn idylle verstoort als de lange arm van de wet hem bereikt. Dat zet zijn rustige leventje in beweging en brengt hem met andere mensen in contact. Zijn naïeve vertrouwen wordt meerdere keren beschaamd. Met een waaier aan persoonlijkheden die Rus ontmoet of zijdelings zijn leven beïnvloeden biedt debutant Bette Adriaanse een brede blik op de samenleving. Nadruk ligt daarbij op de buitenstaanders. Die doen veelal hun best om in het normale stramien te passen wat de schrijfster verbeeldt als fantasieloos en banaal. Ondanks het getrek aan Rus om aan de standaard te voldoen lukt hem dit niet. Hij heeft te zeer zijn eigen blik en manier van in het leven staan.

Bette voert een aantal personages op die elk op hun eigen manier niet in de gangbare hokjes passen. Zij laat zien hoe zij daarin verstrikt zitten en de tegenwerking die zij ondervinden om vooruit te komen. Dit geldt niet alleen voor de inmiddels dakloze Rus maar ook voor een ambitieuze pakketbezorger, een secretaresse die meer wil en een oudere vrouw wier leven zich afspeelt rondom een tweemaal daags uitgezonden soapserie. Ze streven naar een beter leven maar worden door alle omstandigheden tegengewerkt. De schrijfster zet de buitenstaanders en de mechanismen in de maatschappij die hen uitsluiten met een groot gemak neer zonder ze in een slachtofferrol te drukken. Als lezer krijg je sympathie voor de drop-outs. Zij zijn degenen die vragen stellen bij hun leven en nemen het niet voor lief. Een fijn debuut van deze schrijfster en kunstenares.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten