woensdag 19 april 2017

Quarantaine

Het romandebuut van Wytske Versteeg dateert al van 2012. Daarna volgden Boy en in 2015 Quarantaine. En blijkbaar moest het eerst toch 2017 worden voor ik iets van haar las. Haar sterke bijdrage aan de voorlaatste Revisor in de vorm van een verhaal geïnspireerd op AFTh van der Heijden pleitte er nogmaals voor, na alle overwegend goede recensies. Het werd Quarantaine en ik was aangenaam verrast.

Versteeg zet een plastisch chirurg neer die  het hele verhaal vertelt. Hij is een van de weinige overlevenden na de uitbraak van een dodelijke ziekte en blikt vanuit zijn ledige wereld terug op de loop van zijn leven. De schrijfster kruipt overtuigend in zijn huid. Het is een ambitieuze en statusgerichte man die niet veel goeds over heeft voor zijn eenvoudige ouders en andere losers. Hij heeft als kind een brandwond in zijn gezicht opgelopen en denkt daarmee het vertrouwen te kunnen winnen van potentiele klanten voor zijn praktijk. Hij heeft zijn vrouw getrouwd bij gebrek aan beter maar heeft uiteindelijk grote afkeer van haar. Zijn leven hangt van opportunisme aan elkaar.

Het verhaal lijkt met plezier geschreven. Soms herstelt de chirurg zijn eigen gedachtegang, als de verbeelding met hem op de loop gaat. Hij neemt je mee in een leven dat telkens op zoek is naar vooruitgang, zelfs als de wereld verlaten lijkt. Versteeg sleept je tot het einde mee in het verhaal, de verteller is op dreef. Na de hele rit met zijn redeneertrant bekend te zijn geraakt, volgt aan het einde toch een keerpunt. De grote man blijkt ook nog een kleine jongen in zich te dragen met menselijke behoeften. In een desolate wereld komt uiteindelijk zijn ware aard naar boven. Met recht een mooi boek dat vraagt om meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten