woensdag 5 april 2017

Dinsdag

Een oude man in de nadagen van zijn leven wordt ten tonele gevoerd. Hij heeft twee vrouwen verloren, aan de dood en de ouderdom. Eenzaam leeft hij in het achtergebleven huis waarin hij slaapt op zolder om door de kieren van het dak het contact met de wereld buiten te voelen. Zijn huis is genomineerd om gesloopt te worden maar hij vertikt het om er weg te gaan. En al helemaal niet naar een verzorgingshuis zoals zijn hulp oppert. Een man waarmee je mededogen voelt totdat blijkt hoe meedogenloos en opportunistisch hij in zijn leven is geweest. Elvis Peeters vertelt gedoseerd over het leven van de man. Dinsdag verwijst naar een willekeurige dag in zijn leven. Steeds meer blijkt dat het gaat om het totaal van dagen dat een mensenleven uitmaakt.

Elvis Peeters schrijft zijn boeken samen met zijn vrouw Nicole van Bael. In Dinsdag geven ze een rauw beeld van een leven in vergrijpen, geleid door eigenbelang. We maken eerst kennis met de huidige huiselijke situatie van de oude man. Hij stelt zichzelf taken voor de dag zodat hij deze ook weer rustig doorkomt. Steeds meer blijkt dat hij een gewelddadig verleden heeft en aan diverse kanten heeft gevochten in Congo, voormalige Belgische kolonie. De aanleiding dat hij daar al op jonge leeftijd terecht kwam was een straf van zijn vader.

Op zijn negentiende verkracht hij met een paar kameraden een meisje op een stille landweg in BelgiĆ«. Zodra zijn vader er van hoort stuurt hij hem naar zijn zus die in Congo woont. Daar volgt een rusteloos bestaan van de ene onbevredigende plek naar de ander in tal van baantjes die om handenarbeid vragen. Zijn eigen gewin en genot zijn hierbij leidend. Hij zal zich nooit lang  binden, hij gebruikt telkens de optie om weer verder te trekken, tot in de gevechten in het land aan toe. Hij vecht aan verschillende zijdes, samen met de bevolking die hij steevast de zwarten noemt. Ze zijn mogelijk nog gewelddadiger dan hij zelf maar het laat hem onverschillig.  

Zijn hele avontuurlijke en onrustige leven brengt hem uiteindelijk net als de meesten in een eenzame situatie die het einde inluidt. De enige vlucht die hem dan nog rest is die in zijn verbeelding. Hij hoort de natuur zijn gang gaan als hij zich klaarmaakt voor de nacht zodat de dromen kunnen komen. Een indringend verhaal over een hoofdpersoon die steeds minder sympathiek lijkt. Of hoe geweld in alledaagsheid kan eindigen.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten