zaterdag 2 december 2017

Genoeg nu over mij

Haar debuutroman staat hier nog in de kast. Dat was Bloem, vijftien jaar geleden. Ondertussen staan er vier romans op haar naam, maar ze komt ook telkens weer terug bij haar beschouwend schrijven. Gelukkig, want ik hou van die persoonlijke en toch ook algemene manier van schrijven van Marja Pruis. Zoals nu in Genoeg nu over mij. Ook hierin neemt ze zichzelf als vertrekpunt om de wereld te beschouwen. En natuurlijk gaat het veel meer over haarzelf dan ze eigenlijk zou willen, maar het is haar manier van kijken en beschrijven. Ze heeft het schrijven nodig om de wereld te kunnen behappen, en zich er al schrijvend een mening over te kunnen vormen.

Ze neemt je als lezer mee in haar redeneertrant en schuwt niet om politiek incorrecte standpunten in te nemen. Wel schrikt ze soms van de uitkomst van haar eigen opeenvolging van gedachten en benoemt die schrik dan ook. Dat maakt het een open en eerlijke manier van argumenteren. Zo komt het dat ze nu met wat meer afstand de opvattingen van de tweede feministische golf beziet en deze niet kritiekloos onderschrijft. Tijden veranderen, opvattingen ook. Filosoferen zonder starre opvattingen, maar met open vizier. Een verademing in een tijd waarin soms krampachtig aan bepaalde opvattingen wordt vastgehouden.

Ze legt op een natuurlijke manier verband tussen schaamte en actuele moorden. Ze verwoordt het ongemakkelijke gevoel dat je kunt hebben bij het vernemen van heel persoonlijke informatie via social media. Ze geeft een ontwapenende verklaring voor het feit dat ze een voorkeur had voor informatie van en over vrouwen: ‘Waarschijnlijk om dezelfde reden dat een man nooit een boek als Inventing Herself zal lezen, en dat een titel als Inventing Himself ondenkbaar is.'

Nu wil ze juist uit het ‘vrouwenhoekje’ met haar eigen werk. Voor haar schrijven maakt dat niet echt verschil. ‘Op papier kun je alles zeggen zonder dat iemand je gek aankijkt. Dat het geschreven woord ook een ontvanger heeft, kan lang een abstractie blijven.’ Heb het resultaat met plezier gelezen, over de wereld door de ogen van Marja Pruis.       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten