zaterdag 4 januari 2014

Verloren mensen

‘Verloren mensen’ is het tweede boek van de hand van Mirjam Rotenstreich. In dit boek heeft ze enkele elementen uit haar leven tot een interessant verhaal gesmeed. Zo heeft ze haar joodse wortels als achtergrond van de hoofdpersoon Abbi gebruikt. En Lugano, waaraan ze vele vakantieherinneringen heeft, als plaats van handeling. Verder bevat het verhaal veel fictieve elementen en wordt het van een persoonlijke geschiedenis steeds meer een spannende vertelling.

Abbi staat op een kruispunt in haar leven. Haar joodse ouders zijn overleden, haar relatie is voorbij en ze heeft na een onenigheid met haar krant haar journalistieke baan achter zich gelaten. Tijd voor bezinning, vindt ze en huurt voor een half jaar een villa in Lugano. Philip, de huiseigenaar, heeft tegengestelde invloeden op haar. Hij trekt haar aan en stoot haar af. In de geest van Nietzsche en zijn idee dat dingen zich herhalen, voorspelt hij bepaalde gebeurtenissen. Zo voorziet hij ook Abbi´s dood nog tijdens haar verblijf in Lugano. Abbi krijgt de indruk dat hij het lot een handje helpt om de voorspellingen te laten uitkomen. Als ze zich stort in het onderzoeken van zijn daden raakt het verhaal in een stroomversnelling, waarbij Abbi vaak de schijn tegen zich heeft.

De ´verloren mensen´ uit de titel verwijzen naar enkele Duitsers die eind negentiende eeuw naar Paraguay vertrokken om daar een zuiver Arische gemeenschap te vormen. Een plan dat grandioos mislukte en eindigde met inteelt en steriliteit. De Paraguayanen noemden hen de ´gente perdida´. Toch blijkt dit de plek waar Philip zijn toekomst ziet. Door ingrijpen van Abbi komt het echter niet zo ver.

De schrijfster laat het verhaal kabbelend beginnen met de reis van Abbi naar Lugano en haar jeugdherinneringen. De spanning die heerst in het contact tussen Abbi en Philip beschrijft ze invoelbaar. Als Abbi steeds meer op het spoor raakt van Philips duistere activiteiten wordt het een spannend boek dat je niet meer weg wil leggen. Rotenstreich trekt de lezer mee in haar verhaal en biedt deze onverwachte ontknopingen en een einde dat alles mooi rond maakt. Abbi kan weer verder met haar leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten