zaterdag 18 januari 2014

Zeven pogingen om een geliefde te wekken

In het romandebuut van Ineke Riem schetst ze een beeld van een Zeeuws dorp. Ze doet dit vanuit het perspectief van verschillende bewoners, maar het verhaal draait om Lioba. Zij is een artistiek meisje dat in het dorp nogal uit de toon valt. Ze hoopt er weg te komen na toelating op de kunstacademie, maar wordt telkens afgewezen. Het dorp wordt neergezet als een benauwende plek, waar iedereen elkaar kent en een oordeel over de ander heeft. ‘In een dorp heeft elke muur een alziend oog en elke straat een oor dat niets ontgaat.’ Het is een gemeenschap met tradities zoals de jaarmarkt waar iedereen elkaar ontmoet en elkaars oude troep kan kopen. De geschiedenis van het dorp bindt de bewoners. Toch zijn er enkelen die afwijken.

Zo is er de oude vrouw met haar drogisterijmuseum waar Lioba werkt. Ze wacht op haar dood en geeft in afwachting daarvan elke jaar een deel van haar spullen mee voor de rommelmarkt. Ze had in haar jonge jaren een vriendin die meer was dan dat zonder dat ze daar ooit voor uit kon komen.  En er is Ramses die gestudeerd heeft en het nu ‘hoog in de bol’ heeft. Hij kon als kind goed overweg met Lioba.


De schrijfster laat iets uitzonderlijks gebeuren: Lioba raakt langere tijd buiten bewustzijn en niemand lijkt haar te kunnen wekken. Dit vraagt om een reactie van de dorpsbewoners. De nieuwe huisarts die van buiten in het dorp terecht is gekomen en gespecialiseerd is in kama sutra probeert haar met bepaalde aanrakingen terug te halen wat jammerlijk mislukt. Arina, een thuiszorgmedewerker die haar vak serieus neemt, probeert haar weer tot leven te wekken met een uitgebreide verzorging, maar ook dat mag niet baten. Haar leeftijdsgenoten die haar eerder uitsloten tonen uit schuldgevoel hun medeleven. Uiteindelijk komt het weer wekken van Lioba uit onverwachte hoek. Het verbindt haar weer met Ramses en een geheime geschiedenis wordt aan de vergetelheid geschonken.     


Door de benadering vanuit verschillende perspectieven krijg je als lezer een breed beeld van het dorp, al moet je soms wel even naar de samenhang zoeken. Het buiten bewustzijn zijn van Lioba heeft iets onwezenlijks, maar wordt overtuigend gebracht. Om haar, die toch wel geliefd blijkt, te kunnen wekken, komt het dorp in actie om vervolgens waarschijnlijk weer als gesloten gemeenschap door te gaan. Een beklemmend verhaal met tekeningen van de schrijfster, die zelf ook creatief onderlegd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten