zondag 28 september 2014

Hoe laat eigenlijk

In dit boek laat Jannah Loontjens journalist Aaf met haar vriend Ralph afreizen naar Senegal. Zij heeft de opdracht om een stuk over een kunstmanifestatie te schrijven en hij is als filmmaker op een dood punt beland. Het stel is al jarenlang verknocht aan elkaar en laat elkaar ook niet zomaar los, zoals uiteindelijk zal blijken. Toch zijn er een hoop strijdpunten.

Als een bevriend stel hun buren in het hotel blijken te zijn, besluiten ze om een paar dagen naar Saint-Louis te gaan. Dan gebeuren er tal van dingen die hun verwachtingen over hun reis doorkruisen. Beiden ontmoeten ze in die situaties iemand met wie ze vreemdgaan. Dit leidt tot tal van overdenkingen van hun relatie, hun werk en hun leven. ‘Hoe laat eigenlijk’ is een gedachte van Aaf op een punt dat ze alleen is en bijna niets meer heeft. Tegelijkertijd realiseert ze zich wat een onzinnige vraag dit is in the middle of nowhere.

Jannah Loontjens laat de lezer meeleven met Aaf, die vanuit haar ik-persoon vertelt. Over Ralph wordt verteld in de hij-vorm. Daardoor staat hij verder van je af, maar hij wordt ook nogal onhebbelijk en niet altijd even slim neergezet, zodat hij minder sympathiek overkomt dan Aaf. Loontjens deelt via de stem van Aaf met de lezer haar filosofische overpeinzingen over het leven van een dertiger. ‘Eigenlijk is er maar één lang uitgerekt begin en als dat begin voorbij is, ga je onderweg naar het einde’, denkt ze. Aaf realiseert zich dat de romantiek van een leven met een Afrikaanse man haar uiteindelijk geen voldoening zal geven. Het lijkt alsof als ze eenmaal samen terugreizen terug zijn bij af, maar Aaf heeft wel bepaalde keuzes gemaakt. Ralph wil vooral met haar door, maar andersom is dat voor Aaf nog maar de vraag.

Het is een soepel geschreven verhaal waarin en passent de nodige levensvragen worden gesteld, zonder zwaar op de hand te worden. Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe boek van Jannah Loontjens, ‘Mischien wel niet’.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten