zaterdag 29 november 2014

Een goed nest

De band tussen twee zussen is vaak een bijzondere en dat kan zowel in positieve als in negatieve zin uitpakken. Tessa de Loo zet in ‘Een goed nest’ twee zussen tegenover elkaar die echte tegenpolen zijn. Aanvankelijk komt de typering van beiden enigszins karikaturaal over, maar gaandeweg het verhaal brengt de schrijver steeds meer nuances aan. Noor, de zus uit de stad die kunstenares is, komt op bezoek bij haar oudere zus op het platteland, die een veel conventioneler leven leidt. Noor komt met een belangrijke reden, die je als lezer de eerste helft van het boek in spanning houdt.

Het lijkt even dat het terugvragen van haar schilderijen voor een expositie in het buitenland de reden is van het bezoek van Noor aan Eva, haar  oudere zus. De ontdekking dat deze in de schuur liggen te beschimmelen is een schok voor Noor. Maar de schok die Vera vervolgens te verduren krijgt, als Noor haar een jarenlang verzwegen geheim openbaart, is nog heftiger. Het zorgvuldig door haar opgebouwde stelsel van zekerheden in haar leven schudt op zijn grondvesten. Eva is behoorlijk van slag en gaat tegen haar gewoonte in aan de drank en heeft een fikse wandeling nodig om tot bedaren te komen. Uiteindelijk dient ze haar zus van repliek op een zodanige manier dat ze haar veilige leventje zoveel mogelijk in tact kan houden.   

Het is een pakkend verhaal dat zich steeds meer ontvouwt, geschreven in een lichte, vlot leesbare stijl. De schrijver kiest beurtelings voor het perspectief van Noor en Eva in het heden. Dan grijpt ze terug naar het verleden en worden de huidige verhoudingen in perspectief geplaatst. Het mooie van het verhaal is ook dat ondanks de afspraak die de zussen over het geheim hebben gemaakt, het uiteindelijk toch open blijft hoe Noor er daadwerkelijk mee omgaat en of Vera’s idylle schijnbaar onverstoord blijft.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten