zaterdag 16 januari 2016

Alles verandert

Kristien Hemmerechts is een zeer productieve schrijver. In 2014 kwam het heftige ‘De vrouw die de honden eten gaf’ waarin zij in het hoofd kroop van de vrouw van Dutroux. Vorig jaar volgde daarop alweer het volgende boek met de titel ‘Alles verandert’. Hoewel ik haar niet in al haar boeken even scherp vind, is haar laatste boek dat zeker wel.

Hemmerechts neemt de roman ‘In ongenade’ van Coetzee als voorbeeld. Coetzee zet een docent literatuur neer die een verhouding met een studente krijgt met zijn schorsing en een leven dat op zijn kop staat tot gevolg. Hemmerechts draait het om en geeft een vrouwelijke docent literatuur en een Poolse studente de hoofdrol in haar verhaal. Waar het Coetzee om de zwart-wit verhoudingen gaat, gaat het Hemmerechts vooral om de man-vrouw verhoudingen.    

De gevolgen lijken vergelijkbaar, maar is dat ook zo? Iris, de docente, krijgt te maken met gewelddadige represailles en durft geen aangifte te doen. Haar leven waarin ze een degelijke positie heeft opgebouwd op de universiteit steekt scherp af tegen dat van haar hervonden zoon, die als opzichter van een villa op het platteland zijn dagen slijt. 

Toch komt ook in dit verhaal de rassendiscussie nog naar voren, in de vorm van vluchtelingen rond de villa waar Iris’ zoon woont, die in haar ogen vaak de schijn tegen hebben, terwijl haar zoon er laconiek over doet en goede manier heeft gevonden om met ze om te gaan.

Hemmerechts boek stelt in deze  roman veel relevante vragen. Komt een vrouw moeilijker weg met een affaire dan een man? In hoeverre kunnen we contact maken met vluchtelingen en waar gaat het soms mis? Zijn de voorstanders van een multiculturele samenleving naïef, net als degenen die zeggen dat de vrouwenemancipatie hier wel klaar is? Een actueel verhaal, op een pakkende manier geschreven, dus met recht een goede Hemmerechts!  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten