zaterdag 18 februari 2017

De uitweer

De uitweer is het buitenste deel van een landgoed, daar waar het nog wild en onbewerkt is, rauwe natuur. Het is de omgeving waarnaar Amy Liptrot weerkeert na een uitbundig leven in Londen. Als kind groeide ze op op de Orkney-eilanden, boven Schotland. Ze had een eenvoudig leven in de vrije natuur, maar toen ze eenmaal volwassen was, kon ze niet wachten om naar Londen te verhuizen, the place to be. Daar sleepte haar wilde leven haar mee in een neerwaartse spiraal, in stand gehouden door een overmaat aan alcohol. In dit autobiografische boek vertelt ze haar verhaal en hoe ze uiteindelijk terugkeerde naar de natuur van haar jeugd.

Je zou denken dat het een heel openhartig verhaal zou zijn. Dat is het ook wel, maar toch met mate. De schrijfster vertelt haar verhaal namelijk met de nodige afstand. Ze vertelt meer dan ze laat zien. Het zijn meer een soort memoires, een verhaal over hoe haar leven is verlopen. Ze is wars van spiritualiteit en het is dan ook een rationeel verteld verhaal. Je krijgt een idee van haar leven, maar heel concreet wordt het niet. Zo heeft ze het wel in het algemeen over de liefde en minnaars, maar deze verschijnen nergens ten tonele. Zo was ik zelfs blij toen op zeker moment een man haar enkel beetpakte, een teken van leven!

Dit neemt niet weg dat ze mooie beschrijvingen geeft van het leven in de natuur, als tegenhanger van haar leven in Londen. De tegenstelling stad en platteland en afhankelijk en vrij klinkt in het hele boek door. En passent vertelt ze soms hoe diep ze gezonken was. Ze verloor haar werk en haar relatie. Op een bepaald moment realiseert ze zich dat er iets moet gebeuren om haar leven weer op de rit te krijgen. Dan volgt ze een intensief programma om van de drank af te raken en slaagt daarin. Ze geeft eerlijk aan hoe vaak ze daarna nog hunkert naar alcohol, maar zoekt een tegenwicht. Dat vindt ze op de eilanden van haar jeugd. Ze wandelt, zwemt, kijkt vogels, alles om de leegte die de drank heeft achtergelaten op te vullen.

Het lijkt even of ze een pure natuurfreak is geworden maar ze heeft toch veel contacten met Londen via internet. Dit maakt de eilanden ook minder ge├»soleerd dan voorheen. Haar plan om na verloop van tijd terug te keren naar Londen worden voorlopig tegengehouden door de aantrekkingskracht die de eilanden op haar uitoefenen. Geen meeslepend, maar wel een interessant verhaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten