woensdag 24 mei 2017

Liefde in tijden van cholera

Eindelijk dan eens de tijd genomen om de klassieker ‘Liefde in tijden van cholera’ te lezen van Gabriel García Márquez. Het verhaal speelt in Zuid Amerika rond 1900. Het is de tijd waarin er veel slachtoffers vallen door de cholera en de eerste ballonvaart door de hoofdpersoon en haar man wordt gemaakt. Zij hebben dan ook de nodige status. Hij is arts en zij, Fermina Daza, heeft haar aanzien verworven door hem te trouwen. Marquez vertelt een liefdesverhaal tegen de achtergrond van Colombia rond de voorlaatste eeuwwisseling. Een tijd waarin de arts nog rondgereden werd in een koets.

De schrijver zet je als lezer eerst op  het verkeerde been door de arts uitgebreid te introduceren en je het idee te geven dat hij de hoofdpersoon is. Maar al gauw komt hij te overlijden door een banaal ongeluk. Dan gaat het verhaal terug in de tijd met Fermina Daza en haar liefdesperikelen vanaf haar dertiende. Florentino Ariza had zijn zinnen op haar gezet maar was in de optiek van haar vader geen goede partij. Haar huwelijk met de arts is een verstandshuwelijk dat in de praktijk voldoende houdbaar lijkt en tevreden stemt. De liefde van Florentino is echter van heel andere aard, hij is een romantische ziel met een levenslange passie voor Fermina. Na de dood van haar man benadert hij haar opnieuw en ditmaal met succes, al blijft het aan het einde ongewis hoe lang zijn droom nog voort kan duren.

Márquez haalt in zijn verhaal het thema van levensgeluk aan. In hoeverre is dit te sturen en in hoeverre is het de uitkomst van pure passie? Ook de liefde op latere leeftijd komt aan bod als blijkt dat de directe omgeving van Fermina en Florentino hun toenadering later in hun leven ongepast vindt. De schrijver vertelt met respect over hun voorzichtige toenadering met alle onzekerheden van de ouderdom die daarbij komen kijken. Een conventioneel verhaal met uitweidingen, details en achtergronden dat je meesleept tot het einde.  

2 opmerkingen: