woensdag 10 mei 2017

Strikt

Minke Douwesz schreef met Strikt een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal. Maar door het leven van Idske, die psychiater is, vanuit verschillende invalshoeken te beschrijven, krijg je als lezer een rijk beeld van haar persoon. Idske is nog in opleiding en de contacten die zij daardoor heeft met haar analyticus, supervisor, analysanten en andere patiĆ«nten, maken dat haar leven van diverse kanten kan worden belicht. Zo lijkt ze vaak een sterke vrouw, maar kan ze ook erg onzeker zijn. Zo begripvol ze voor haar patiĆ«nten is, zo streng kan ze zijn voor zichzelf. Als ze toevallig Judith ontmoet wordt ze hevig verliefd. Judith is echter op zoek naar een man om kinderen mee te krijgen. Het begin van een hectische tijd waarin Idske heen en weer geslingerd wordt tussen haar gevoel en verstand. 

De psychiater is van Amsterdam naar een dijkhuis in de Betuwe verhuisd en geniet van het werken in en rond haar huis. Alleen voor veel van haar contacten en voor de betere films moet ze toch steeds terug naar haar vorige woonplaats. Ook Judith ontmoet ze daar. Douwesz beschrijft op herkenbare wijze hun onhandige contact en vooral ook hoe Idske vaak ten onrechte veronderstelt dat Judith wel aanvoelt wat zij wil. Het is het spel van aantrekken en afstoten met alle tobberige gedachten van Idske daarbij. De tegenstelling tussen de georganiseerde Idske en de chaotische Judith en de daaruit voortvloeiende aantrekkingskracht komt goed naar voren.

In meer dan 800 pagina’s zet de schrijver een boeiend verhaal neer. De moeite die ik soms heb met dikke boeken maakte hier plaats voor spijt toen ik het uitgelezen had. De stijl is heel naturel. Het verhaal moet het vooral hebben van de uitweidingen van Idske in haar gedachten of op de sofa bij haar analyticus. Daarin komt haar wereldvisie aan bod waardoor hij haar een boeiende analysant vindt. Ook mooi is de verbeelde glijdende schaal tussen gekte en normaal zijn. De psychiater heeft ook zo haar onhebbelijkheden en dwingende gewoonten. Al met al een mooi liefdesverhaal. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten