vrijdag 9 maart 2018

Hoe verliefd is de lezer?


Alweer zes jaar geleden dat Doeschka Meijsing overleed. Over de liefde was haar laatst verschenen roman en ik vond het zo’n mooi boek. Over de vrouw die geheel onverwacht verlaten wordt en wat dat met haar doet. ‘Het scheert langs het autobiografische, maar dat is het net niet’, zei ze zelf naar aanleiding van de parallellen met haar eigen leven en stukgelopen relatie. De personages stonden op zichzelf ‘en tegelijkertijd zou je kunnen zeggen: je kunt ze aanwijzen, gewoon in de dagelijkse praktijk.’ Ik zie Pip nog zwemmen in de gracht, waar ze uit wanhoop in gesprongen was.  

Even leek het dus dat Over de liefde het laatste zou zijn dat we van haar zouden kunnen lezen. Maar de verhalenbundel Kauwgomkind verscheen alsnog, net als haar dagboeken en de bundel met beschouwingen, na haar dood bij elkaar gebracht door haar vroegere partner, onder de titel Hoe verliefd is de lezer? Zelf was ze ook fervent lezer, maar ze keek ook veel films. Haar idool Sophia Loren prijkt al lezend voorop.

Aan haar wijdt ze een interessant stuk waarin ze beschrijft hoe de actrice al haar tijdgenoten overtreft en hoe ze in Italiaanse films veel beter tot haar recht komt dan in Amerikaanse. Die laatste willen haar modelleren en zij past niet in een voorgevormd korset. Naast Sophia Loren verbleekt Catherine Deneuve tot een provinciaaltje, stelt Meijsing. Dit alles in een smeuïg verhaal, waarin de nuance toch niet ver te zoeken is. Ze was een kritische kijker die zeker ook van de film genoot.

Al in haar vroege jeugd bracht een niet opgedaagd vakantievriendje haar tot het schrijven van het misgelopen avontuur. Met dat verhaal ‘was de verbeelding geschapen en met de verbeelding de vrijheid: nooit zou ik me meer door de omstandigheden teleurgesteld hoeven te voelen (…) Ik kon bedenken wat ik wilde!’ Over deze ontdekking schreef ze waarschijnlijk in 1991, toen ze de levensechte aanleiding voor Over de liefde waarschijnlijk nog niet kon vermoeden. Al die beschouwingen in dit boek over lezen, schrijvers, boeken en films, gaan eigenlijk over de liefde.    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten