zondag 27 april 2014

Een mooie jonge vrouw

De  titel van het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa klinkt als een belofte, maar ook als een onbereikbaar ideaal. Voor Edward is ‘zijn’ mooie jonge vrouw, Ruth, eerst een trofee die hij binnenhaalt en vervolgens een ideaal dat steeds verder van hem af staat. Het begint al met het verhaal van hun eerste ontmoeting dat ze tijdens een etentje vertellen. Ruth beschrijft hem dan als ‘oud maar leuk’, wat hem pijnlijk treft. Het feit dat zij jong is, maakt hem tegelijkertijd oud.

Hij is een geslaagde wetenschapper die alles op orde heeft, maar als hij samen met haar is, gebeuren er dingen die zijn leven in de war schoppen. Eerst is er haar aan lager wal geraakte broer die ze uit goed fatsoen wel moeten helpen. Ze vangen zijn kind tijdelijk op. Dat brengt hen tot een kinderwens, die niet makkelijk vervuld wordt, met alle stress vandien. Als het kind er dan toch komt, blijkt het een huilbaby. Ruth wijt dit aan Edward en het drijft hen nog verder uit elkaar.

Tommy Wieringa zet het stel levensecht neer met het nodige getob van de man en de eerst frivole en later dominante houding van de vrouw. Hij neemt je voor ze in, je leeft met ze mee, totdat er dingen aan gaan schorten en hun leven niet loopt zoals gehoopt. Er komen steeds meer barstjes in Edwards gestaag opgebouwde succesverhaal. Het loopt niet goed met hem af, hij verliest al zijn zekerheden.

De schrijver heeft aan het eind van de novelle nog enkele verrassende wendingen voor de lezer in petto, waardoor het clichématige van het verhaal  aan terrein verliest. Het is sowieso een zeer lezenswaardig verhaal, mede vanwege de inhoudelijke uitstapjes naar de wereld van de wetenschap en die van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Elk van hen vertegenwoordigt zo’n achtergrond, die onherroepelijk met elkaar in conflict komen. Al met al een goed Boekenweekgeschenk met een degelijk unhappy end.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten