woensdag 19 oktober 2011

Het middernachtspaleis

Toen Carlos Ruiz Zafón doorbrak met ‘De schaduw van de wind’ had hij al een viertal boeken op zijn naam staan. Ook in deze boeken trakteerde hij zijn lezers op veel spanning en mysterie. In eerste instantie waren ze bedoeld voor de jeugd, maar ze bleken volwassenen ook aan te spreken. Dit jaar verscheen ‘Het middernachtspaleis’ als tweede van de vier in Nederlandse vertaling.

Dit verhaal begint met een geheim genootschap van jongeren in een weeshuis in Calcutta. Omdat ze bijna het weeshuis gaan verlaten, heeft het zijn laatste bijeenkomst. Maar dan verschijnt er een oude dame en een meisje van hun leeftijd en een schimmige figuur die niet veel goeds belooft. Reden genoeg om het genootschap nog even in leven te houden.

Het verhaal van de dame leidt tot een zoektocht naar de vreemde figuur, die Jawahal blijkt te heten. Hij is uit op wraak op een overleden man die een verbinding blijkt te vormen tussen het meisje en een van de  weesjongens. Hij uit serieuze dreigementen en laat een spoor van brand en as na. Er volgt een hevige strijd tussen de weesjongens, het meisje en Jawahal, waarbij uiteindelijk aan beide kanten slachtoffers vallen. 

Het verhaal moet even op gang komen, maar wordt vervolgens al snel spannend. Als echter de identiteit van Jawahal bekend wordt en hij zich daar ook naar gedraagt, valt er meteen een heel stuk spanning weg; hij is niet langer eng en onvoorspelbaar. Maar zijn wraakactie zet hij door en de jongeren verslaan hem vervolgens, al moeten ze daar wel een offer voor brengen.

Hoewel Zafón niet wars is van het gebruik van de nodige clichés, weet hij toch een mysterieuze sfeer op te roepen. Hij leidt de lezer mee in de meest onwaarschijnlijke situaties die je als lezer wel degelijk pikt. Toch is het allemaal wat veel van het goede. Ook het einde wordt na de ontknoping nog te veel uitgesponnen met een sentimentele terugblik door een van de jongens. Al met al een aardig boek met een niet zo goed gedoseerde spanning, maar wel met het sprookjesachtige van ‘De schaduw van de wind’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten